Kétpó Község Hivatalos honlapja +36 56 333 294

ketpo@ketpo.hu

fűtési szezonnal kapcsolatos bűnmegelőzési információk

Mezőtúr Rendőrkapitányság az alábbi fűtési szezonnal kapcsolatos bűnmegelőzési információkra hívja fel a lakosság figyelmét:

 

A téli időszakban, illetve azt megelőzően gyakorivá válnak a tűzifa kereskedelemmel kapcsolatos csalások. Az elkövetők általában tehergépkocsival házalnak és tűzifát kínálnak eladásra az aktuális kiskereskedelmi árnál olcsóbban. A tüzelőt házhoz viszik, de a megrendelt mennyiségnél jelentősen kevesebb, vagy sokkal rosszabb minőségű fát szállítanak le. Előfordulhat, hogy lopásból származó fát értékesítenek, amelyet később a rendőrség lefoglalhat.

Fontos, hogy megbízható forrásból vásároljanak tüzelőt és a vásárlás részleteit mindig pontosan tisztázzák. Lényeges, hogy a megrendelésben erdészeti, vagy sima köbméter szerepel, ugyanis egy erdészeti köbméter, valamint egy sima köbméter között jelentős különbség van.

1 erdészeti köbméter = 1,75 normál köbméter

1(normál) köbméter = 0,57 erdészeti köbméter

Tisztázzák azt is, hogy milyen fajtájú a fa, illetve, hogy rönk vagy ömlesztett formában szállítják. A megrendelést és az árat rögzítsék írásos formában is! Tisztázzák azt is, hogy a szállítás, valamint a rakodás költségét az ár tartalmazza-e, vagy azt külön kell megtéríteni. A leszállított mennyiséget mérjék le, arról kérjenek számlát!

Az idős személyek a tüzelő beszerzéséhez kérjenek segítséget hozzátartozóiktól, vagy a helyi erdésztől! A tűzifát tárolják zárt, biztonságos helyen! Kellő körültekintéssel elkerülhető, hogy bűncselekmény áldozataivá váljanak.

 

 

A fenti tanácsok figyelembevételével és kellő körültekintéssel elkerülhető, hogy bűncselekmény áldozataivá váljanak.

Comments are closed.