Kétpó Község Hivatalos honlapja +36 56 333 294

ketpo@ketpo.hu

Mindenszentek és a Halottak Napja

A hétvégén ismét útra kel az ország. Mindenszentek és a Halottak Napja alkalmából szeretteinkre emlékezünk. Mindazokra, akik sajnos már nem lehetnek velünk. Ebben az időszakban gyakorlatilag az egész ország útra kél. Vannak, akik mindössze a közeli temetőbe gyalogolnak ki, a legtöbben ugyanakkor autóba ülnek, s az ország távolabbi részeibe is elutaznak azért, hogy leróják kegyeletüket, s elhelyezzék a kegyelet virágait. Nem árt azonban tudni, hogy a hétvége az átlagosnál is nagyobb veszélyt rejt a közlekedők részére. Ezekben a napokban a közúti forgalom sűrűsége a többszörösére nő, s a veszély még tovább fokozódik, ha a megszokottnál lassúbb haladást lehetővé tévő zsúfolt utakon a járművezetők elveszítik türelmüket. A meggondolatlan és felelőtlen kockázatvállalást mindenképpen kerülni kell, hiszen gyakran vezet közlekedési balesethez.

Nem árt tudni, hogy súlyos sérülés, vagy közúti tragédia már alacsony haladási sebesség mellett is megtörténhet. Mindenszentek és a Halottak Napja időszakában a közlekedők a közutakon (autópályákon, autóutakon, főútvonalakon és lakott területen belül), valamint a temetők környékén egyaránt fokozott rendőri jelenlétre számíthatnak. A közterületi jelenlét ilyenkor első sorban a közúti forgalom segítésére irányul, de a rendőrök a közlekedési szabályok megsértői ellen is fellépnek. Kérjük, hogy ne „megszokásból” közlekedjenek, figyeljék a közúti jelzéseket, s ha tehetik, a híradásokból és az internetes honlapok segítségével már az út megkezdése előtt tájékozódjanak a várható változásokról. Javasoljuk, hogy az utazás előtt ellenőrizzék gépkocsijuk műszaki állapotát, s amennyiben még nem tették, szereltessék fel a téli gumiabroncsokat. Bár ezeknek a gumiabroncsoknak a használata nem kötelező, ugyanakkor +7 Cº alatt a biztonságos közlekedés érdekében feltétlenül ajánlott. Kérjük, hogy minden esetben az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek, a haladási sebesség megválasztásánál a forgalom jellegét, sűrűségét is vegyék figyelembe. A gyalogosok külön figyelmet érdemelnek, hiszen ők a közlekedés legvédtelenebb képviselői.

Egy kis odafigyeléssel mindenki tehet a saját vagyonbiztonságának megóvásáért, a közlekedés biztonságának zavartalanságáért, amelyhez a Mezőtúri Rendőrkapitányság az alábbi tanácsokkal kíván hozzájárulni.

  • A temetők látogatása alkalmával ne vigyenek komoly értékeket, felesleges iratokat és bankkártyákat magukkal, hiszen ebben az időszakban jellemzően számos zsebtolvaj figyelme fordul a temetők felé!
  • A gépkocsik utasterében hátrahagyott retikül, mobiltelefon, táska, ruházat növelheti a gépkocsi feltörés kockázatát, ezért az autóban – látható helyen – ne hagyjanak értéket és a kocsi ajtaját mindig zárják be!
  • A mécseseket, koszorúkat – amennyiben tehetik – ne tegyék ki napokkal korábban, mert vannak olyan elkövetők, akik ezek eltulajdonítására specializálódtak!
  • A sírok gondozása során táskát ne hagyjanak őrizetlenül!
  • Aki teheti, a temetőbe kerékpárral, vagy gyalogosan érkezzen, így elkerülhető a bosszantó torlódás, illetőleg megelőzhető akár egy koccanásos balesetet is. A kerékpárt még rövid időre is le kell zárni!
  • A gépjárművel közlekedők számoljanak a temetők környékén megnövekedett gyalogos és gépjármű forgalommal, úttesten áthaladó gyalogosokkal, valamint tartsák be a közlekedési táblák utasításait. Azokkal szemben, akik csak ritkán veszik elő gépjárművüket, legyenek türelmesek!
  • A parkolás során figyeljenek arra, hogy a forgalmat ne akadályozzák!

Ha mégis jogsértés áldozatává vált, hívja a 112 vagy 107 ingyenes telefonszámok valamelyikét.

Comments are closed.